Kafdav Yayınları
Meotlar Adıgelerin Ataları
Yayın Yılı: 2011
225 sayfa
Ebat: 13 x 19 cm
ISBN: 978-975-6255-31-5
Meotlar – Kuzeybatı Kafkasya’nın yerli halkı – onların kültürü Transkuban’da MÖ 18. yüzyılın ilk yarısı ile 17. yüzyıl arasında ortaya çıkmıştı. Kafkasologların çoğunluğu Meotları Kafkas kabilelerinden sayarlar. Kuzeybatı Kafkas dillerinin incelenmesi, yer adları, özel isim bilimleri, antik Meot halkının Adıge-Kabartay etnik kitlesinden sayılmasına altyapı sağlar, bu durum Meot kültürünün oluşumu ve gelişimi ile onun Ortaçağ Adıgelerinin sonraki kültürleriyle bağının derin özgünlüğüne tanıklık eden arkeolojik eserlerle uyuşmaktadır.
Meot kabilelerinin tarihi binlerce yılı kapsar ve onların ekonomik ve sosyal ilişkilerinin gelişimini ayrıntılı izleme olanağını veren birkaç aşamaya ayrılır.
Meotlar ilk kez MÖ 6. yüzyılda antik yazarlar tarafından anılmıştır. Meot kabilelerinin adını antik yazarların dışında Bospor Devletinin topraklarından bizlere kalan yazıtlar yaşatmıştır. Meotlar, Stavropol platosuna, Priazak’a ve Transkuban’a kadar Taman yarımadasına ve Karadeniz kıyısına bitişik sahalara yerleşerek Kuban ırmağının aşağı ve orta akıntısının havzalarını tutmuşlardı.
Bu kitap, Adıgey Dil-Tarih ve Edebiyatı Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nün, Ermitaj Müzesi’nin, Krasnodar Tarih ve Arkeoloji Müzesi’nin, SSCB Bilimler Akademisi Leningrad şubesinin, Devlet Doğu Halkları Sanatları Müzesi’nin araştırmacı-arkeologlarının on makalesini ve yayımlanmış eserlerini içermektedir ve dolayısıyla merkezi ve yerel bilim kurumlarının ortak bir çalışmasını yansıtmaktadır.