Kurucu Başkanımız ve Muhterem Hocamız
Sayın A.Haydar TAYMAZ’ın Kaleminden Kuruluş Süreci:

Vakıflar, gönüllü ve istekli insan gücünü ve potansiyelini değerlendirmeyi hedef alan, maddi ve manevi yönden katılmayı, paylaşmayı, birlikte başarmayı ilke kabul eden kuruluşlardır. Vakfımız amaçlarını ger¬çekleştirmek üzere tescil edilmiş resmi senede bağlı tüzel kişiliği olan bir kuruluştur. Temel amacı Kafkas Tarihi ve kültürü konulu araştırmalar ve yayınlar yapmak, ayrıca ihtiyacı olan Kuzey Kafkaslılara sosyal, eğitsel ve kültürel alanlarda hizmet ve yardım etmektir.

1. Sayın Muhittin Ünal’ın çağrısı üzerine; Kafkas Derneği Ankara Şubesi salonunda vakfın kurulması hakkında çalışmalara başlamak üzere 1997 yılı Mart ayında iki toplantı düzenledi. Yapılan görüşmeler sonunda Avukat Olcay Mis, Yahya Gış, Hikmet Kandemir, Ömer Küçüközcan ve Rauf Bozkurt tarafından Vakıf Senedinin hazırlanması uygun görüldü. Hazırlanan taslak Nisan ve Mayıs aylarında yapılan toplantılarda tartışıldı. Dr. Cahit Tutum’un katkılarıyla geliştirildi.

2. Hazırlanan Vakıf senedinin kapsamı açıklanmak ve kuruluş çalışmalarını başlatmak amacıyla çok sayıda hemşehrinin katıldığı bir toplantı daha yapıldı ve A.Haydar Taymaz, Muhittin Ünal, Olcay Mis, Atay Ceyişakar, Özdemir ÖZBAY, Yahya Gış ve Mevlüt Atalay’dan oluşan müteşebbis heyet oluşturuldu.

3. Vakıfımızın kuruluş çalışmalarını yürütmek üzere oluşturulan müteşebbis heyet, vakfın kurulması için yapılan çalışmaları açıklayan ekinde vakıf senedi taslağı bulunan kapsamlı ilk yazıyı 05.09.1998 tarihinde 220 hemşehrimize ve kafkas derneklerine gönderildi. Daha sonra 15.12.1998 tarihli yazıyla hatırlatma yapıldı.

4. Prof. Dr. Hayri Domaniç 25.01.1999 günü İstanbul Sürmeli Otel’de yemekli bir toplantı düzenledi. Müteşebbis Heyeti adına A.Haydar Taymaz ve Muhittin ÜNAL’ın katıldığı bu toplantıda, yapılacak olan çalışmalar açıklandı. Toplantı sonucunda önemli meblağlara ulaşan bir taahhütte bulunuldu. Ne var ki, bu taahhütlerin ancak beşte biri gerçekleşebildi.

5. Kuruluş için gerekli yasal işlemlere Avukat Olcay Mis - Sema Yılmaz tarafından Temmuz 1999 ayı içinde başlandı ve 21.11.1999 tarihinde ilgili mahkeme tarafından kuruluşa izin verilerek Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Resmi gazetenin 24 Ocak 2000 tarihli nüshasında üçüncü şahıslara duyuruldu.

6- Kuruluşu takiben ilk Mütevelli Heyet Toplantısına kadar Geçici Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşturuldu.

Prof. Dr. A Haydar TAYMAZ
Üye Yahya GIŞ
Üye: Atay CEYİŞAKAR
Üye. Nizamettin TEMEL
Üye: Ragıp DOĞU

28 Mayıs 2000 tarihli ilk MütevelliHeyeti(Genel Kurul) toplantısındaYönetim ve Denetim kurulu şu üyelerden oluştu:

YÖNETİM KURULU
Bakan Muhittin ÜNAL
Bşk. Yrd. : Erol ÖZEL
Sekreter Fethi AKSU
Sayman Ragıp DOĞU
Üye Azmi ÖZDEN
Üye Mevlut ATALAY
Mustafa ALTAN

DENETLEME KURULU
A.Haydar TAYMAZ
İsmet BORAN
Bahri KAZBEK

Kaf-Dav’ın kuruluşuna destek veren ve katkıda bulunan hemşerilerimize toplumumuz adına teşekkürü borç biliyoruz.

Ankara, 28 Mayıs 2000
Prof. Dr. HaydarTAYMAZ
Müteşebbis Heyet Başkanı

 

ÖZET HALİNDE VAKFIN AMAÇLARI

a) Geleneksel Kafkas Kültürü’nü derlemek, tanıtmak ve yaşatmak
b) Kafkasyalılar’ın güncel, toplumsal, ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarını bilimsel yöntemlerle inceleme ve araştırmak,bu sorunların çözülmesine katkıda bulunmak,
c) Bilimsel, kültürel, sanatsal alanlarda çalışmalar yapmak, yayın yoluyla bu çalışmaları desteklemek,
d) Yetenekli çocuk ve gençlerin yetişmelerine, yetenek ve eğitimlerini geliştirmelerine yardımcı olmak,
e) Burs, kredi,yurt,kitap-kırtasiye,eğitim araç ve gereçleri,giyecek ve yiyecek yardımlarını sağlamak.

ÇALIŞMA KONULARI
Vakıf, amaçların gerçekleştirmek üzere,

a) Kafkasya ve Kafkasyalılar’ın tarihlerini, günümüzdeki yerleşim özelliklerini,nüfusunu, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel yapılarını ve gelişme sorunlarını incelemek üzere araştırma ve proje grupları oluşturabilir.

b) Değişik dillerde yayınlanan kitap, belge ve istatistiki bilgileri derleyerek bilimsel araştırma ve dokümantasyon merkezi oluşturabilir, araştırmacıların hizmetine sunabilir.

c) Yapılan araştırmaların sonuçlarını kitap, broşür, dergi, belgesel vb. şekillerde yayınlanabilir.

d) Kafkasya ve diğer ülkelerdeki üniversite, araştırma merkezi gibi kuruluşlarla akademik işbirliğini sağlar, araştırmacı ve öğrenci değişimi gibi programların geliştirilmesine yardımcı olur, işbirliği olanaklarını araştırıp geliştirmek üzere Kafkasya’ya ve Türkiye’de bilimsel geziler ve toplantılar düzenleyebilir.

e) Çalışma alanına giren konularda ulusal ve uluslar arası seminer, sempozyum, kongre vb. çalışmalar yapabilir.

f) Amacı doğrultusunda çalışmalar yapan araştırmacıları destekleyebilir, çalışmalarının yayınlanmasını sağlayabilir, bu konuda yapılacak çalışmaları özendirmek üzere ödüllü yarışmalar düzenleyebilir.

g) Kreş ve Anaokulu dahil her seviyeden Öğretim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları, dil ve beceri kursları açabilir, burs ve kredi verebilir, Huzurevleri yaptırıp işletebilir.

h) Kuracağı işletmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceyi alabilir ve verebilir, geçerli banka kefaletlerini kabul eder, amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için ödünç, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri verir. Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde edebilir.

i) Ticari, sınai ve zirai işletmeler, şirket ve kooperatifler kurabilir, kurulmuş olanlarına ortak olabilir.

j) Taşınır ve taşınmazlar, hisse senetleri, mülkiyetten gayri ayni haklar edinebilir, edindiklerini devredebilir, kiralayabilir, kiraya verebilir.

k) Bağış kabul edebilir ve bağış yapabilir.

l) Yurtiçi ve yurtdışı yardım ve krediler alabilir.

m) Şirket, dernek, vakıf ve üniversite gibi kuruluşların destekleyebileceği projeler geliştirebilir, yurtiçi ve yurtdışı ticari ilişkilerde ,paralı ve parasız danışmanlık hizmetleri yapabilir.

VAKFIN GELİRLERİ

a) Üye giriş ödentisi ve bağış şeklindeki aylık ödentileri,
b) Vakfın amacına uygun kullanılacak şartlı, şartsız bağış ve yardımlar,
c) Vakfın kurduğu ve katıldığı işletme veya şirket karları ve kar payları,
d) Taşınmazların işletilmesinden, kiralanmasından ve satışından elde edilen gelirler,
e) Her türlü mevduat faizleri, hazine bonosu, hisse senedi, tahvil vb.menkul değerlerin alım-satımından elde edilen gelirler,
f) Vasiyet yoluyla edinilen gelirler,
g) Amaçları doğrultusunda yaptığı her türlü çalışma ve etkinliklerden elde edilen gelirler ve diğer gelirler.

3WTURK CMS v8.4.0