HABERLER
Kafdav Gençlerle Buluştu
Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı yönetimi Ankara Üniversitelerindeki Kafkas Toplulukları temsilcileri ile bir araya geldi.
Altındağ Belediyesi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmekte olan ve Ankara’da kültürel aktivitelerin giderek yoğunlaştığı Hamamönü semtindeki iki katlı, geniş bir kulanım alanına sahip yeni binada KAFDAV adına ev sahipliğini Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Ünal ile Genel Sekreter Rahmi Aksu’nun yaptığı toplantıya Ankara’da bulunan Üniversitelerin Kafkas Toplulukları temsilcileri katıldı.
Gençlerle tanıştıktan sonra, Vakfın yeni hizmet binasının ve örneği diasporada bulunmayan Araştırma Kütüphanesinin gençler tarafından daha aktif bir şekilde kullanılmasını amaçladıklarını belirten Muhittin Ünal, vakfın şimdiye kadar yaptığı çalışmalar ve bundan sonra gerçekleştirmek istedikleri faaliyetler konularında gençlere bilgiler verdi.
Vakıf çalışmalarına kısıtlı imkânlarla başladıklarını fakat buna rağmen bugüne kadar oldukça önemli bir yol kat ettiklerini belirten Ünal, Abaza, Adige, Çeçen, Dağıstan ve Oset ayırımı olmaksızın Kafkasya ve Kafkas halklarının tarihinin ve kültürünün doğru ve kaynaklara dayalı olarak tanıtımını sağlama bakımından Kafdav’ın önemli bir işleve sahip olduğunu, bu nedenle toplumumuzun ve özellikle gençlerin vakfa sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.
Araştırma kütüphanesinden şimdiye kadar 80’e yakın akademisyen ve akademisyen adayının tez ve ödev hazırlamak için yararlandığını söyleyen Ünal, araştırma kütüphanesinde basılı ve dijital 20.000’i aşan materyal kaynak bulunduğunu, 35.000’in üzerinde de Osmanlı Arşiv Belgelerinin fiilen arşive kazandırıldığını ancak bunların bir bölümünün henüz kayıt aşamasında olduğunu belirtti.
Vakıf bünyesinde; 75 parça objeyi içeren “KAFKAS KÜLTÜR MÜZESİ”, akademisyen hemşerilerden oluşan Bilim Kurulu’nun yönetiminde “KAFDAV ARAŞTIRMA MERKEZİ “ ve vergi mükellefi bir ticari işletme olan “KAFDAV YAYINCILIK İŞLETMESİ” ’nin bulunduğunu, Araştırma Kütüphanesinde Çerkeslerle ilgili her türlü materyalin, yayıncılık İşletmesinde de kendi yayınımız olan 71 kitap dışında Türkiye’de yayınlanmış ve Çerkesleri ilgilendiren her türlü basılı yayının bulunduğunu ve uygun fiyatlarla da satılmakta olduğunu, Kurulmakta olan Kafkas Kültür Müzesinde bazı objelerin eksik olduğunu, örnek davranışlı bir çok insanımız gibi tüm hemşerilerimizin bağışlayacakları yeni objeleri de o ailenin sülâle adı ve bağışlayanın adıyla metal plaketle sergilemeye hazır olduklarını belirtti.
Kafkas tarihi ve kültürü konusunda bilgi ve görgülerini arttırmaları için genç kuşakların ne tür gereksinimlerinin bulunduğunu, Vakıf olarak kendilerinden beklenen hizmetlerin neler olduğunu soran Vakıf Başkanına gençler sırasıyla söz alarak beklentilerini ve kendilerinin de ne gibi katkılar yapabileceklerini ifade ettiler. Daha çok da Kafkas geleneklerinin uygulamalarını öğrenmek istediklerini, görsel kaynaklar üretilmesi halinde Vakfa olan ilginin yoğun olacağını vurgulayıp, Vakıf merkezinde görmüş oldukları materyallerden etkilendiklerini de sözlerine eklemişlerdir.
Sohbet toplantısının bitiminden sonra ikramlar yapılmış ve gençler kütüphane ile Müze materyallerini inceleyerek ulaşılan bu durum nedeniyle Vakfa duydukları memnuniyetlerini belirtmişlerdir.
2015-2016 öğretim döneminin sonuna yaklaşılmış olması nedeniyle kalan 2 ay içerisinde konusunu gençlerin belirleyeceği alanlarda uzmanlarla gençlerin 2-3 kez bir araya getirilmesi, 2016-2017 öğretim döneminde ise yine konusunu gençlerin belirleyeceği mini konferanslar ve Pazar kahvaltılarının yapılması görüşü benimsenmiştir.
Bunlar dışında gençlerin diledikleri her zaman Vakıf Merkezini toplantılar ve buluşmalar için kullanabilecekleri, evinde, kaldığı yurtta rahat ders çalışma imkanı olmayan gençlerin de her zaman Vakıf Merkezinde derslerine çalışabilecekleri de vurgulanarak toplantıya son verildi.