ETKİNLİKLER
Ödüllü Araştırma Yarışması; Çerkeslerin Diasporada Birlikte Yaşadıkları Toplumlarla Etkileşimleri
Kafkasya'nın yerli halklarından olup diasporada Çerkes üst kimliği ile tanınmakta olan Abazalar, Adigeler, Çeçenler, Dağıstanlılar, Osetler ve diğer Kafkas halkları, bir asrı aşkın bir süre Çarlık Rusya’nın orantısız güç ve teknik imkanlarına karşı yurtlarını kahramanca savunduktan sonra yenilerek Osmanlı İmparatorluğu topraklarına göç ettirilmişlerdir. Çerkesler içerisinde ilk yerleştirildikleri yerlerden siyasi, askeri ve idari nedenlerle ikinci, hatta üçüncü kez başka yerlere göç eden/ettirilenler de vardır. Bugün Çerkes diasporası birçok farklı ülkede varlığını sürdürmektedir.
Türkiye başta olmak üzere Kafkasya dışına göçen-göçürülen-sürülen Çerkeslerin birlikte yaşadıkları toplumlarla ilişkileri ve etkileşimleri konularındaki bilimsel çalışmalar yeterli değildir. Bu nedenle KAFDAV olarak üçüncüsünü vereceğimiz araştırma teşvik ödüllerinin bu yılki konusu "Çerkeslerin Diasporada Birlikte Yaşadıkları Toplumlarla Etkileşimleri" olarak belirlenmiş ve gelecekte konu üzerinde çalışmalarını sürdürmelerini özendirmek amacıyla genç bilim insanlarına* yönelik olması kararlaştırılmıştır.
Düzenlediğimiz ödüllü yarışmaya, genç bilim insanlarının Kafkasya'dan göç eden/ettirilen Çerkeslerin diasporada içerisinde yaşadıkları toplumlarla etkileşimlerini inceleyen bilimsel çalışmalarıyla katılımını bekliyoruz.
Yarışmaya gönderilecek çalışmalar Çerkeslerin diasporada birlikte yaşadıkları toplumlardan etkilenme durumlarını veya o toplumlara olan katkıları ile ilgili olabileceği gibi her iki durumu birden ele alan özellikte de olabilir. Çalışmalarda konu tarih, sosyoloji, kültür, ekonomi vb. disiplinler açısından veya disiplinler arası biçimde ele alınabilir. Çalışma belirli bir ülke veya bölgeye ilişkin olabileceği gibi, tarihsel veya coğrafi (mekânsal) açılardan karşılaştırmalı da olabilir; aynı şekilde zaman açısından kesitsel veya süreç içindeki gelişimi de konu alabilir. Konu, birey, grup, topluluk, toplum, örgütsel düzeylerde işlenebilir. Gönderilecek eserler, tarih, askerlik, doğa ve toplumsal bilimler, siyaset, toplumsal yaşam, müzik, güzel sanatlar, edebiyat, tıp, mühendislik, mimari, spor gibi alanlarda yaşadığı topluma katkıda bulunmuş Çerkeslerle ilgili biyografik çalışmalar biçiminde de olabilir. Yarışma, belli bir girişim, bir oluşum, bir örgütün kuruluşu veya bir örgütsel/yasal düzenleme, bir askeri başarı vb. gibi bir olayda Çerkeslerin katkısını analiz eden çalışmalara da açıktır.
Yarışmaya gönderilecek çalışmaların 6000-8000 kelimelik bilimsel esaslara uygun hazırlanmış makale formatında olması gerekmektedir. Çalışmaların bir yerde sunulmamış, yayınlanmamış, özgün çalışmalar olması koşuldur. Yarışmaya gönderilecek çalışmalar Türkçe veya İngilizce dillerinde olabilir. Gönderilecek eserlerin yazılış kuralları ve formatı için lütfen tıklayınız. Yarışmaya katılmak isteyen genç bilim insanlarının çalışmalarını özgeçmişleri ve varsa başlıca yayınlarının listesi ile birlikte 10 Aralık 2016 tarihine kadar KAFDAV’a ulaştırmaları gereklidir. İletişim bilgileri için lütfen tıklayınız.
Yarışmaya gönderilecek çalışmalar, Vakfımız Bilim Kurulu tarafınca alanlarında uzman bilim insanlarından oluşturulan bir Seçiciler Kurulu tarafından yazarların kimlik bilgileri olmaksızın değerlendirilecek ve sonuçlar Aralık 2016 içinde katılımcılara duyurulacaktır. Seçiciler Kurulu'nun kararına göre birinci seçilen çalışmanın sahibi 5.000 TL, ikinci 3.500 TL, üçüncü 2.000 TL ile ödüllendirilecektir, ayrıca iki çalışmaya mansiyon olarak 1.000'er TL ödül verilecektir. Yarışmada dereceye giren eserler KAFDAV tarafından 2017 Baharında Ankara'da yapılması planlanan "Çerkeslerin Birlikte Yaşadıkları Toplumlarla Etkileşimleri Uluslararası Sempozyumu"nda kayıt ücreti ödemeksizin sözlü olarak sunulabileceklerdir. Yarışmaya gönderilecek çalışmaların nicelik ve niteliğine bağlı olarak Seçiciler Kurulu'nun uygun göreceği çalışmalar ayrı bir kitap olarak basılacaktır.
Çerkes toplumu konusunda çalışan genç bilim insanlarının yarışmaya katılımlarını bekliyoruz.
KAFDAV Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı
* 36 ve daha genç yaştaki (1980 ve daha küçük doğumlu) araştırmacılar veya lisans ve lisansüstü eğitim öğrencileri
-
Bir Göç Hikayesi: Hamamönü Çerkesleri
20 Aralık 2024, Cuma -
Kuzey Kafkasya'dan Osmanlı Topraklarına Göç/Sürgün ve İskân
19 Ekim 2024, Cumartesi -
Söylesi: Mağdur mu Yoksa Mağrur mu? Soykırım Bağlamında Çerkes Kimliği
19 Mayıs 2024, Pazar -
Konferans: Tarihte iz Bırakan Çerkes Kadınları
08 Mart 2024, Cuma -
Kafdav Seminerleri 10: Kafkas Göçleri İskan ve Adaptasyon
09 Şubat 2024, Cuma -
Kafdav Seminerleri 9: Kafkasya'da Sürgün ve Sonrası (1864-1922)
12 Ocak 2024, Cuma -
Kafdav Seminerleri 8: Kafkasya'dan Osmanlı Topraklarına Göçler
14 Aralık 2023, Perşembe -
Kafdav Seminerleri 7: Kafkasyalı Kadın Savaşçılar Amazonlar
09 Kasım 2023, Perşembe -
Kaybettiğimiz Kurucularımızı Andık
12 Ekim 2023, Perşembe